петак, 11. април 2008.

razgovor s internetom


Na početku bješe riječ i riječ bješe...
...Šta bješe riječ? Što više piljim u ovaj monitor sve sam u većoj konfuziji. Čitajući blogove koji prije svega imaju zabavnu ulogu, gubi mi se nit, blago rečeno. I tako ja zamolih Internet-a da mi da odgovore na neka pitanja. Slabo se ovajdih i priznajem poraz.

Čovijek govori da bi izrazio svoje mišljenje, strmljenja, osjećanja, namjere, vlastite potencijale, u krajnjoj liniji, sebe. Iz istih razloga, pretpostavljam, savremen čovijek piše blogove.
Teško je odrediti da li su globalne pretenzije sajber kulture pozitivne ili negativne. Ima razloga i za i protiv. A vidim i da su sociolozi, antropolozi, lingvisti i ostala družina sličnih vokacija takođe u dilemi. Imaju suprotna uvjerenja, nalaze rezultate koji su u skladu sa njihovim početnim stavom. A to sve ukazuje na opštu neobjektivnost rezultata. I šta onda jedan običan smrtnik da misli o svemu tome? Ako su naučnici nekritički raspoloženi zašto bih onda ja, ili neki drugi član ove on-lajn populacije, prenosili precizne podatke, iskrene lične stavove, mišljenja i osjećanja?

I dok je internet predstavljao sferu koja je dostupna samo stručnjacima koji se bave tehničkim umećima, danas je on dostupan svima. Ljudi se okupljaju na jednom prostoru a brzina kojom stupaju u kontakt je zapanjujuća. I dok vam u savremenom realnom životu treba 3 dana da ugovorite sastanak s nekim s kim želite da se vidite, preko interneta je moguće za par sekundi da se nađete. Čak više nema razlike ni u fizičkom prisustvu, zahvaljujući kamerama i mikrofonima. Tako je moguće da se družite i ispijate kafe s kim želite.

S obzirom na kratke, sažete sadržaje, svođenje na puku informaciju, komunikacija se ublažava i polako iščežava, a sve u cilju savremenog doba da orodi mašinu sa čovijekom. Neki tvrde da ni ne postoji prava komunikacija na internetu. Drugi opet, tvrde da postoje i prava prijateljstva.

U suštini, internet je jedna jako korisna izmišljotina. Ono što uskraćuje internet nije njegova krivica. On je samo jedna logična posledica savremenog društva i treba naučiti kako ga koristiti, a ne služiti mu.

linkovi: http://www.bos.org.yu/cepit/idrustvo/dp2/identitetirod.php
http://www.lts.rmit.edu.au/renewal/onlcomm/
http://www.uiowa.edu/~commstud/resources/
http://www.vts.intute.ac.uk/he/tutorial/media
http://www.princeton.edu/~starr/344rel98.html

Нема коментара: