среда, 16. април 2008.

Nije svaki dan Uskrs

Na današnji dan prije 64 godine bio je Uskrs. Ove godine pada sa zakašnjenjem, što ne dotiče mnogo istorijske činjenice. Stoga i dalje ostaje istina da je tada bombardovan Beograd. U stvari, da ne bude zabune, nije bombardovan nego SU ga bombardovali, saveznici i prijatelji. Ali, to sad uopšte više nije važno. Danas je Beograd otvorenih i raširenih ruku prema svima, pa i onima koji nisu takvi za njega. Vrlo jedna širokogruda tačka na planeti Zemlji. To su sve u stvari samo prijateljske opomene, valja ih tako shvatati, radi općeg zdravlja građana.

Naročito iz ove današnje perspektive izgleda kao da su mu bombarderi pričinili samo jednu veliku uslugu. Sada izgleda ''urbano'' i svi su srećni i zadovoljni, a ovo nije ništa u poređenju s prijetnjama koje najavljuju šta tek treba da bude. Današnji trendovi imaju tendenciju ka što neshvaćenijim oblicima, bojama, ukusima i mirisima. Što veća ekstravagancija, to bolje. Ima sve da se izokrene naglavačke. Ljudi će vjerovatno da šetaju unatraške i na rukama. Sve će se pretvoriti u jedan vašar, pusto šarenilo.

Sve u svemu, bombardovanje, kao i ostali vidovi destrukcije, nemaju samo negativnu, rušilačku politiku. Da ga niko nikad nije dirao, ko zna na šta bi sad ličio. Ne znam zaista kako je izgledao 44. godine i ranije. Gledala sam ga samo u
crno-bijeloj boji. Meni se sviđa, premda ne znam da je li to zbog fotografija ili urbanistike. Ali ako pogledam nekadašnji CK, samo mogu da kažem, ne daj bože da su ga bombe zaobišle prije samo 9 godina!

linkovi:
http://www.novine.ca/nadan/dan.asp?d=16&m=4
http://www.danibeograda.org/srpski/dan16.htm

Нема коментара: