петак, 18. април 2008.

lokal-patriotizam pršti na sve strane



''Poslednje stanište pelikana u Evropi, najveći ptičji rezervat u Evropi, jedna od poslednjih slatkovodnih močvara na Mediteranu, najveće jezero na Balkanu, jedna od najvećih prirodnih i istorijskih atrakcija u Crnoj Gori! Vlasnik svih ovih superlativa je Skadarsko jezero.''

Jezero je udaljeno 7 km od mora, što ne umanjuje njegovu atrakciju. Iako nije predviđeno za turističko ljetovalište, mnogima je nezaobilazna stanica kad se upute ka moru. Ne malo je i onih koji dolaze samo zbog njega. Krase ga mnoga ostrva i uzudljivo močvarno tle. Može vam prirediti mnoga iznenađenja poput ogromnih talasa, neočekivanih od jednog jezera.

Ostrva čuvaju manastiri koje, ne rijetko, obnavljaju sami monasi koji tamo žive. Svako ostrvo ima svog anđela čuvara, t.j. vrstu ptica koja ga je osvojila. Ostrvo Beška je stanište galebova, dok je čuvarkuća Omerove gorice čaplja. Staračevo je nasjtarije ostrvo, iz XIV vijeka a crkvu je podigao tamošnji monah, starac Makarije.

Omiljeno mjesto predstavlja Rijeka Crnojevića koja ima moć, ako ste turkonostalgični da vas vrati u XV vijek. U poređenju sa pokušajima ostatka Crne Gore da na protekciju uskoči u 21. vijek, još koji dan, ovo je jedno od najljepših mjesta. Za razliku od ostrva, ono je pristupačno. Tu je štampana i prva ćirilična knjiga.

3 коментара:

david santos је рекао...

Great work. Thank you.
I loved this post and this blog.
Have a nice day

Marko Kolišev је рекао...

ameri na skadru zidaju nuklearku.. doduse sa albanske strane...ajd sad...

ekspresija је рекао...

ako, samo neka se oni meni igraju, šta će deca jadna